PC към TV, Вечната тема
Здравейте ( Вход | Регистрация )
![]() ![]() ![]() |
PC към TV, Вечната тема
| Charlie |
7 Декември 2003, 21:01
Пост
|
|
Editor ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Members Постове: 688 Регистрация: 21-February 03 От: София Член No.: 785 |
Сметнах да събера в една тема всички (или поне всички мнения) за проблемите възникващи при свързването на PC към ТВ или ТВ монитор.
Смятам да я предложа да се закове тази тема за ДА НЕ СЕ ПИШЕ НАНОВО И НАНОВО... Ще започна с цитат от Филипов: 1. Още нещо МНОГО ВАЖНО! Заземяването! Навремето са измислили ШУКО контакти за ЗАЗЕМЯВАНЕ. Но на някой "умник" му е хрумнало да направи икономия на заземителния проводник и е направил ЗАНУЛЯВАНЕ. Което съвсем не е едно и също! Заземяването е с потенциал на земята, а между НУЛАТА и земята въобще може да има, и то не малко, особено при несиметрично натоварване на фазите. Съвет - ВСИЧКАТА ПЕРИФЕРИЯ ВКЛЮЧЕТЕ В ЕДИН РАЗКЛОНИТЕЛ, а на контакта в стената МАХНЕТЕ ЗАНУЛЯВАНЕТО (шукото). В този разклонител не включвайте нищо друго (напр. печка). Ако решите да свързвате компютъра към телевизора, например да гледате DVD, знайте, че оттук също може да ви чака голяма изненада (минус над 100$). Масата на телевизора има потенциала на кабелната телевизия (или сателитната антена например). Аз имам много случаи на ТНТМ, когато на телевизор с офазено шаси (например ВТ84) някой е сменил тюнера и не го е свързал през разделителните кондензатори. И по кабелната тръгва една фаза. . . . и минава през свързаните с телевизорите периферии. . . . и излиза през шукото на компютрите, защото няма откъде (телевизорите нямат шуко). А както са опънати кабелите между блоковете - като удари някоя мълния. . . В резюме - На входа на кабелната си сложете разделител, ще ви защити и телевизора, и компютъра (ако сте ги свързали или имате TV тюнер). И още - ако за свързване използвате куплунзи тип CHINCH, включвайте ги при ИЗКЛЮЧЕНИ устройства (TV). Един мой цитат: ВЕДНАГА СИ направи следното: 1. Ако си добре с поялника: отдели масата на кабелната с един два кондензатора над 1 mikro Farad. Но този начин може да ти внесе смушение в приемането на кабелната. 2. Аз си купувам SAT вч разделил на масата. (за хората от софия го има на едно сервизче за ТВ на ул. Кирил и Методи, до бившия магазин на Правец, навремето) ![]() на "тапата" пише New Line, а отдолу GS. Доколкото знам е за сателитна телевизия и е бандвидт над 1 Гхз. Цитат от Бай Петко: Charlie, това дето си го снимал е пълен боклук. Тук става дума за галваничен разделител - това ще рече във въпросното устройство да има трафче(а не кондензатори), да е добре екранирано за да не вкарва ефир в кабелната и по възможност да има гръморазрядник. Идеята е да не се допуска тока по кабелната до компа ви(по кабелната освен ТВ сигнал(88-860МHz), тече и 60V/50Hz за захранване на усилвателите). Такива устройства май не се продават по компютърните фирми. Това, което си го снимал е българско, на Ню лайн наистина, но е толкова зле, че не бих поверил машина за няколкостотин лева на него. Друго българско е ТРГЕ86 на ботевградската фирма Теком 3 - то е малко по-добро, в смисъл че е екранирано и има гръморазрядник. Но истинските неща са на норвежката фирма Flomatik - обаче струват към 15 лв и все още ги няма. След седмица-две ще пиша и от къде може да си купите поне ТРГЕ86(5-6лв). Финален цитат от Бай Петко: Разделители Flomatik GIS 01 - вход и изход за тв. GIS 02 - вход и два изхода за тв- с вграден дигитален сплитер. Може да се купят (в София) от магазина за електроника на ул. Княз Борис 1 №162. Струват 10-15 лв, има и декоративни кутийки за монтаж на стената. Магазина е доста добре зареден - радост за всеки жичкаджия... Продъжава моят цитат: ЩЕ СИ ГРЪМНЕШ КОМПА ОТ ТЕЗИ ЕКСПЕРИМЕНТИ С ВКЛЮЧЕНА КАБЕЛКА ДИРЕКТНО. След това пусни( ако имаш възможност) компа и ТВ -то на един захранващ контакт. Брум обикновенно тече по маса. И още нещо: по мик. вход не дей да правиш аудио input, ползвай line in на соунд картата. Ще ти премодулира аудио сигнала. Нямах време да прегледам целия форум за подобни мнения. Мисля тук да се включат и начините на свързване като S-Vhs , composit, RGB и др. Като начало погледнете Тази страница. Тука са описани почти всички начини за връзки. Колеги добавяйте ВАЖНИТЕ НЕЩА Цитат от lud1: Горе казаното важи много силно и за кабелни модеми вързани директно на ю ес би + ЛАН интернет през 10 блока само със суичове по средата (и най-вече FTP и ScTP кабели ) и тем подобни обединявания на огромни токови кръгове !!! Цитат от god: съзнавам важността на темата, но точно за това искам да поправя една важна неточност в поста. Преди всичко НЕ СИ МАХАЙТЕ ЗАНУЛЯВАНЕТО НА КОНТАКТИТЕ! Ако го направете това при офазяване на корпуса на компютъра предпазителя в таблото няма да изключи и има реална опастност да се пострада(дори и смъртоносно) от токовия удар 220V. Кой ще му пука тогава за $100? Проблема не е в зануляването на ел.инсталацията и компютъра, а в телевизора и най-вече в КАБЕЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ. По ред причини телевизорите не са занулени (защото имали двойна изолация и т.н.) и масата им приема потенциала на масата на кабелната, която често е много V. Затова кабелът на кабелната не бива да се пъха директно в телевизора (или компютъра). По-свестните оператори слагат розетка при клиента, в която има необходимата електроника, а за останалите Charlie е дал ъкъл. Също така непременно си проверете потенциала на зануляващата клема във всички контакти и разклонители - ако някъде е доста под 220V спрямо фаза ви чакат неприятности! Цитат от NewSat: Полезна тема. Но с препоръката по отстраняването на зануляващия проводник НЕ СИ ИГРАЙТЕ. Изключително ОПАСНО е, както е написал и god. За да се подобри ситуацията с "потенциала на нулата", можете да прокарате един заземяващ проводник към зануляващите клеми на контакта използван за PC-то и TV/домашната уредба. Така потенциала ще се "приземи". 1/ Извън жилището: Заземяването извършвате, като на дълбочина > 70 см. полагате Cu/Al/ плоча или по дълга тръба. Електрическата връзка с проводника трябва да е много добра (използвайте неръждаеми /месингови/ винт и шайба). Около плочата поръсвате сол и покривате с пръст. След това поливате обилно с вода. 2/ В жилището: Избирате разклонител с три проводно окабеляване, на който разкачвате зануляването в щепсела и в разклонителната розетка. Разклонителят маркирате подходящо за да не се ползва на други места /за други цели/. С лак отбелязвате "фазата" на двата края на разклонителя и на избрания заземен контакт от домашната инсталация. Такова решение разбира се е за тези, които имат подходящи условия/възможности /на 20 ет. ще е доста проблематично.../. Колкото до електрическото "развързване" на кабела от кабеларките - достатъчно е последователно на активния край и на масата да свържeтe кондензатори от < 50 nF на 200 V. Не би трябвало да имате проблеми с приемането. Качеството на ТВ картината зависи много и от, качеството на ТВ аут кабела.[/B] Цитат на stan73: Качеството на ТВ картината зависи и много от качеството на ТВ аут кабела. Обикновенно на по-ефтините карти дават или калпави кабели, или никакви. Най-често не са екранирани добре или имат лоши споики. Най-лесно може да си проверите качеството на ТВ аут кабела - при вкючен тв аут и телевизор съответно, размърдвате кабела в няколко посоки и ако картината се променя, или излизат разни черти - работата е ясна. Решение - правите си сами кабела, например: 1.Позлатени куплунзи от Конрад 2.Мрежов коаксиален кабел 50 ома с точната дължина, която ви трябва 3.Поялник, тинол и малко търпение (и сръчност) ... И си правите супер ТВ Аут кабел (Лично съм го изпробвал и качеството на картината се подобрява значително!) . Успех! пак от същия автор: Най-добри резултати за ТВ-картината се постигат с двойно екраниран мрежов коаксиален кабел 50 ома (медната оплетка предпазва от смущения по ниска честота, а метализираното фолио - от смущения по висока (Само малко по-трудно се намира такъв кабел, но уверявам Ви - заслужава си ! ) . Един от Buccaneer: Аз съм ползвал, обаче зависи какъв ти е скарта за да не е черно-бяла картината.А такъв кабел директно към скарт не знам да има, обаче има преходници, които се слагат на скарта и на тях има S-video букса и чинчове за композитен сигнал и звук.Колкото до стерео жака ако искаш да прекарваш и звука най добре си направи отделен кабел жак към чинчове.А и не е трудно сам да го сглобиш това, което търсиш, трябва ти само многожилен проводник, скарт букса и описанието на пиновете.Само се убеди първо, че на скарта ти има S-video, а не RGB за да е цветна картината. Край на цитатите за сега : -------------------- Интереси:
Digital Video & Audio, Film Edit, BMW.Williams.F1, Fishing... |
| Charlie |
10 Декември 2003, 20:41
Пост
|
|
Editor ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Members Постове: 688 Регистрация: 21-February 03 От: София Член No.: 785 |
Това е сложено тук за ВСИЧКИ ХОРА.
ТАКА ЧЕ КЪМ ВСИЧКИ: В ТАЗИ ТЕМА СЕ ПИШЕ САМО ВАЖНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ И ГОТОВИ РЕШЕНИЯ НА ГОРНИЯ ПРОБЛЕМ. -------------------- Интереси:
| god |
2 Февруари 2004, 23:11
Пост
|
![]() Hередовен потребител ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Members Постове: 1 273 Регистрация: 30-August 03 От: Варна Член No.: 1 572 |
Осъзнавам важността на темата, но точно за това искам да поправя една важна неточност в поста. Преди всичко НЕ СИ МАХАЙТЕ ЗАНУЛЯВАНЕТО НА КОНТАКТИТЕ! Ако го направете това при офазяване на корпуса на компютъра предпазителя в таблото няма да изключи и има реална опастност да се пострада(дори и смъртоносно) от токовия удар 220V. Кой ще му пука тогава за $100? Проблема не е в зануляването на ел.инсталацията и компютъра, а в телевизора и най-вече в КАБЕЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ. По ред причини телевизорите не са занулени (защото имали двойна изолация и т.н.) и масата им приема потенциала на масата на кабелната, която често е много V. Затова кабелът на кабелната не бива да се пъха директно в телевизора (или компютъра). По-свестните оператори слагат розетка при клиента, в която има необходимата електроника, а за останалите Charlie е дал ъкъл.
Също така непременно си проверете потенциала на зануляващата клема във всички контакти и разклонители - ако някъде е доста под 220V спрямо фаза ви чакат неприятности! |
| Dzver |
6 Март 2004, 15:02
Пост
|
|
Потребител ![]() ![]() Група: Newbie Постове: 13 Регистрация: 6-March 04 Член No.: 2 579 |
Да си махнеш зануляването е просто несериозно за технически грамотен човек.... Би трябвало системния администратор да изтрива такива подвеждащи съвети....
Защото и тоя дето го дава тоя съсет след време ще забрави, че е направил такова "подобрение" и ще вземе да включи някой електроуред и в резултат може да гушне букета.... А да не говорим, че при смяна на жилището новия наемател или собственик няма да знае за тази изненада.... |
| Charlie |
8 Март 2004, 18:50
Пост
|
||
|
Всеки един пост в форума и май във всички форуми, можеш да си го изтриеш, ако е твои. Погледни горе в ляво че има бутончета , изтрии, редактирай и т.н. Един вид аз съм те цитирал вече горе и ти можеш да си изтриеш мнението сам за да не пълниме надолу с ненужни неща. Сега по ясно ли е ? ето един пример: Взех мойто мнение от горе: Благодаря на хората дето "поправиха" някои неточности в първоначалното начинание. Но без да съм компентентен по-въпроса за "шокото" , за и против, не смятам че тука е мястото да се дискутира. КОЙТО НЕ СЪГЛАСЕН или има възражения да напише тема и да го дикутира с Филипов. Dzver: Ти не бери грижа за администраторите, ТE СИ ВЪРШАТ ПРЕКРАСНО работата в този форум. Между другото това по-горе ще го изтрия за да не се пълни с излишни неща ВАЖНАТА ТЕМА. ПС NewSat, god цитирал съм вече мнението ВИ и ви моля да си изтриете постовете... Това се отнася и за забележката на Dzver И сега изтривам това мнение -------------------- Интереси:
||
| zloto |
10 Март 2004, 23:47
Пост
|
||
|
Потребител ![]() ![]() Група: Newbie Постове: 61 Регистрация: 11-September 03 От: Пловдив Член No.: 1 599 |
Напълно съм съгласен с god. Charlie голям си ми умник за някалко спестени гущера (На някого) човек ще убиеш. [QUOTE]Благодаря на хората дето "поправиха" някои неточности в първоначалното начинание. Но без да съм компентентен по-въпроса за "шокото" , за и против, не смятам че тука е мястото да се дискутира. [QUOTE] Ако искаш да няма излишни коментари по темата коригирай си първия пост както си посъветвал NewSat Мнението е било редактирано от zloto: 11 March 2004, 00:16 |
||
| Charlie |
11 Март 2004, 00:03
Пост
|
||||
|
zloto: Ако си погледнал горе са само цитати. По-това дали е така: съм на мнение че Филипов е прав. Лично го познавам и сме дискутирали темата, така че за сега не те "огрява" да променя съдържанието, колкото и да казах че не съм компетентен. По-отношение за:
ПРОБВАЙ МЕ !!! -------------------- Интереси:
||||
| bai_Petko |
10 Юли 2004, 16:12
Пост
|
|
Изтъкнат член ![]() ![]() ![]() ![]() Група: Members Постове: 696 Регистрация: 12-January 04 От: София Член No.: 2 232 |
Галванични разделители
Норвежки - Flomatik: GIS 01 - вход и изход за тв. - 3.90$ GIS 02 - вход и два изхода за тв- с вграден дигитален сплитер (това се ползва ако имаш кабелен модем) - 5$ Декоративна кутийка за GIS - 1$ Български (Теком 3 - Ботевград) ТРГЕ86 - 3.60лв. - с вграден гръморазрядник. Може да се купят в София от следното място - Младост 4, Бизнес парк София, сграда 12, ет. 3, ф-ма Unicoms trading. -------------------- По-добре мълчи и нека те мислят за тъп, отколкото да проговориш и да разсееш съмненията.
|
| Филипов |
10 Юли 2004, 17:49
Пост
|
|
Компютърен маниак Група: VIP Постове: 1 303 Регистрация: 11-November 03 От: Плевен Член No.: 1 864 |
Пиша го тук, че в другата тема пак има неразбрали.
Заземяване трябва да има и никога не съм твърдял обратното. Това трябва да стане е една единствена точка. Отклонение: При звукова (audio) апаратура екраните се заземяват също само в една точка. Ако се направи в двата края се получава "брум" Това, което в общия случай си мислите че е с потенциала на земята като нула на контакта, тръби на парно, водопровод, кабелна телевизия в общия случай е с различен от земята потенциал поради една или друга причина. Примерно при несиметрично натоварване на фазите. Като се свържат две или повече такива устройства, имащи "нулеви" потенциали от разни места (нула от контакта, кабелна телевизия, сателитна или друга антена) между масите им започват да текат изравнителни токове. Колко големи - според закона на Ом. В доста случаи тези токове за в състояние да доведат до дефекти на апаратурата и най - вече компютрите, при които пистите на платките са многократно по - тънки от на другите, включително и предпазителите (бушони). Тези разлики в потенциалите са многократно по - големи при аварийни случаи като късо съединение в електромрежата, попадение на мълния пряко или непряко в електромрежа, кабелна TV мрежа, LAN. Тогава гореописаните токове са достатъчно големи за да изгори всяка електронна техника. Решението: Да няма възможност тези токове да минават между различните свързани апаратури и през тях да се изравняват ужким нулевите потенциали. Как става това - като се заземи САМО В ЕДНА ТОЧКА. Коя да бъде тя - която най трудно се отделя. Ако е свързано: 1. Сателитна Антена. По принцип е добре заземена за арматурите на блока. Тя става "маса" и в този случай се премахва зануляването в контакта и се слага разделител на кабелната. 2. Само компютър или компютър с телевизор или TV тунер. Заземяване най добре с отделен проводник или при невъзможност се ЗАНУЛЯВА чрез шуко пластините на контакта. Внимавайте вместо зануляване да не стане офазяване - ще има яки взривове и някой може и да не пусне кутията. Проверява се с фазоуказател (фазомер) Слага се разделител на кабелната. Той ще предпази телевизора и видеото, дори и да не са свързани към компютър. 3. Ако нямате разделител ВРЕМЕННО до поставянето му и преминаване към вариант 2 може да свържете телевизора с компютъра като премахнете зануляването. Все пак че има някаква маса през кабелната и няма за се изравняват двете "маси" през вас. Надявам се че вече е обяснено достатъчно популярно. Все пак аз лично използвам зануляване само при проверена инсталация, когато съм сигурен, че нулите за добре стегнати (контактуващи). Ако прекъсне или не е добре притегната нулата по корпуса може да се появи дори фаза! Аз лично преди много години едва успях да пусна една готварска печка, на която нулата в инсталацията беше прегоряла. Считам, че да се появи потенциал от лоша нула на електромрежата е много по - вероятно, отколкото пробив между първична и вторична страна на импулсно захранване. Аз лично поради тази причина не свързвам шукото в контакта, но това решение си е избор на всеки. Все пак ЗАЗЕМЯВАНЕ чрез отделен проводник е най - добре. -------------------- Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една ябълка.
Ако двамата имаме по една идея или информация и ги разменим, всеки ще има по две! |
| ludit |
12 Февруари 2005, 14:48
Пост
|
|
Новак ![]() Група: Newbie Постове: 1 Регистрация: 12-February 05 Член No.: 4 488 |
Здравей те,видях темата и се зарадвах че намерих отговор на проблема си.Уви,така и не разбах....как да свържа компютъра с телевизора,че да си гледа филмите от CD-то.На тв имам скарт букса или там както се нарича,какъв кабел да си купя и къде трябва да го включа в комп?Моля обяснете достъпно за невежите.
|
| sote |
18 Февруари 2005, 23:52
Пост
|
|
Новак ![]() Група: Newbie Постове: 1 Регистрация: 18-February 05 Член No.: 4 532 |
zna4i az imam za zada4a ot 1 dvd da pusna signal na 8 tv po scart kabeli koito she rabotqt poralelno ka da razdelq audioto ot 1 na 8 out bez da ima brumove i defazirane
|
| asusdeluxe |
9 Ноември 2005, 17:38
Пост
|
|
Новак ![]() Група: Newbie Постове: 1 Регистрация: 9-November 05 Член No.: 5 857 |
Здравейте.
Имам следния въпрос относно включването на PC към TV: Проблемът с потенциала на лице ли е при използването на кабелен модем свързан с USB? Измервал съм че PC има нулево съпротивление спрямо масата на кабелната. Това означава че двете би трябвало да имат еднакъв потенциал. Ако ТВ е с включен кабел то той има потенциала на кабелната и съответно на ПС. Т. е. ако изключим кабелната от ТВ (както е редно) имаме по голяма вероятност за възникване на потенциал и съответна повреда. ...а вие какво мислите.... ? |
![]() ![]() ![]() ![]() |
| : 3rd September 2010 - 22:06 |